mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Atopisch Eczeem
foto beschikbaar voor iPhone

Atopisch Eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Het is een veel voorkomende, chronische, niet besmettelijke, sterk jeukende ontsteking van de huid. Het woord "atopie" betekent "neiging tot allergisch reageren". Er is een aangeboren aanleg die geassocieerd wordt met andere atopische aandoeningen, zoals astma en hooikoorts. Deze huidaandoening wordt ook "constitutioneel eczeem" genoemd. De klachten beginnen meestal op jonge leeftijd, maar kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan.

Het ontstaan of in de hand werken van eczema is een samenspel van factoren van binnenuit (erfelijkheid) en van buitenaf (allergene prikkels). We onderscheiden allergiën voor voedsel (voedselallergenen) en allergiën voor stoffen die ingeademd worden (inhalatie-allergenen). Naarmate men ouder wordt is de invloed van inhalatie-allergenen groter. De invloed van voedselallergenen neemt met de leeftijd af. Ten derde spelen omgevingsfactoren een rol zoals klimaatfactoren (zweten kan eczema verergeren,...), psychische factoren, irriterende stoffen op de huid en bacteriën. 90% van de mensen met atopisch eczeem zijn drager van stafylococcen (tegenover 5% van de gezonde personen). Deze bacteriën zouden eczeem kunnen uitlokken of verergeren.

Eczeem kan op alle plaatsen van het lichaam voorkomen. Bij jonge kinderen zien we de ontsteking vooral op het aangezicht, de elleboogplooien en knieholtes. Op oudere leeftijd vooral ter hoogte van de romp, nek en handrug. Bij atopisch eczeem is de huidbarrière beschadigd en kunnen bacteriën zich makkelijker vestigen dan op een gezonde huid. Door het krabben kunnen ook sneller bacteriële infecties ontstaan.

Bij acuut eczeem is de huid rood, er ontstaan blaasjes en de huid is vochtig en gezwollen. De huid is rood, door de ontsteking is er een versterkte doorbloeding van de huid. Door de jeuk heeft men ook de neiging te krabben. Het krabben verlicht tijdelijk de jeuk, maar zal op zich ook terug jeuk veroorzaken. Daarna drogen de blaasjes tot korstjes, en wordt de huid droog en schilferig.

Bij chronisch eczeem, is de huid droog en schilferig, de roodheid neemt af.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Atopisch Eczeem
» Bescherming zon/winter Atopisch Eczeem
» Verzorging Atopisch Eczeem

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

De arts kan u volgende medicijnen voorschrijven bij licht tot matig eczeem:

Uitwendige behandeling

Cortisone-houdende crèmes of zalven: deze onderdrukken de ontsteking en verminderen de jeuk. Gebruik deze correct volgens de aanwijzingen van de arts. Deze crèmes mogen niet te lang na elkaar gebruikt worden omwille van de bijwerkingen van cortisone. Cortisone maakt onder andere de huid dunner.

Immuunsysteem-modulerende zalven en crèmes: deze onderdrukken ook de ontsteking, maar bevatten geen corticosteroïden. Ze hebben het voordeel dat ze de huid niet verdunnen en nauwelijks in het bloed worden opgenomen. (Tacrolimus, Pimecrolimus)

Teer (liquor carbonis detergens) heeft ook licht ontstekende eigenschappen en wordt dikwijls in door de apotheker te bereiden crèmes verwerkt. Niet erg aangenaam in gebruik.

Soms worden ook natte verbanden voorgeschreven om warme ontstoken huid af te koelen en zo jeukstillend te werken.

Verder kan de arts eventueel UV-therapie voorstellen. UV straling heeft een positief effect op atopisch eczeem. Vandaar dat dikwijls in de zomer de eczema beter onder controle is dan tijdens de winter.

Bij ernstige eczeem dat niet voldoende reageert op bovenstaande behandelingen kan de arts volgende medicijnen voorschrijven:

Inwendige behandeling

Orale corticosteroïden

Ciclosporine (=Neoral), dit medicijn onderdrukt de immuunreactie die een belangrijke rol speelt bij eczeem. Het medicijn is bijzonder effectief, maar wordt meestal voor een korte periode (slechts enkele maanden) voorgeschreven. Regelmatige controle van bloed en bloeddruk zijn noodzakelijk. bijsluiter neoral

Eventueel kan de arts ook een jeukstillend medicijn (antihistaminicum) voorschrijven.

Wat kan u zelf doen?

  • Bestrijd droge huid

Droge huid veroorzaakt jeuk. Vermijd daarom het gebruik van zepen of badschuim, en zet de temperatuur van het water niet te warm. 33°C is voldoende. Niet te lang douchen, best niet meer dan drie keer per week. Nadien de huid droogdeppen. Gebruik na bad of douche een vochtinbrengende crème zelfs in periodes dat het eczeem onder controle is. Door de huid in goede conditie te houden en voortdurend te smeren met aangepaste zalven, krijgt eczeem minder kans.  Zweten kan de jeuk verergeren, dus best onmiddellijk kort douchen na een sportinspanning.

  • Vermijd irriterende kledij en andere uitlokkende factoren (allergenen)

Wol en ruw katoen kunnen jeuk in de hand werken. Gebruik aangepaste kledij. Dermasilk heeft een volledig gamma aangepaste kledij. Vermijd hoge temperaturen in huis. Best geen verwarming in de slaapkamer en in de winter zorgen voor een voldoende hoge vochtigheidsgraad in woning als de verwarming aanstaat.

  • Vermijd krabben

Links & documentatie

» Curaderm - huidbeschermende overall voor babys en kinderen

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring